Pagina 1 van 1

Storing in de oliedruk

Geplaatst: ma 10 jul 2017 - 14:11:19
door Frituurman
Hallo allen!

Tijdje geleden onze 307SW naar de garage gehad, wegens lekkage bij de olie, waardoor de oliedruk-storing in beeld kwam. De garage wist me de melden dat de oliedruksensor ook zijn langste tijd had gehad. Lekkage verholpen, nieuwe oliedruksensor, nieuw filter, nieuwe olie. Dat ging een paar weken goed. Melding van de oliedruk was weer terug. Bij een andere garage (mijn go-to-guy is in de tussentijd gestopt / met pensioen gegaan) hetzelfde verhaal verteld. Het zou kunnen liggen aan een oliefilter wat niet correct gemonteerd was. Wederom nieuw oliefilter en nieuwe olie. Dit is een paar duizend kilometer of een maand of 4 goed gegaan. Toen kwam de melding weer. De melding verschijnt wanneer het toerental laag is. Wanneer je gas geeft, is de melding weg. Dit komt ook overeen met de verwachting, want bij een hoger toerental, zal de oliepomp ook meer pompen (volgens mij).

Naar een andere garage (vorige garage hanteerde nogal hoge tarieven). Motor geflusht, nieuw oliefilter en nieuwe olie. Volgens de garagehouder had de afgetapte olie een metalige gloed. Dit zou er volgens hem op wijzen dat de oliepomp (die volgens velen niet kapot te krijgen is) aan het invreten is. Dat zou tegelijkertijd het verlies aan oliedruk verklaren. De beste optie zou zijn om de oliepomp in zijn geheel te vervangen.

Ben nu, na de lekkage en het vervangen van de filters inmiddels al heel wat briefgeld kwijt. Klinkt de oplossing van de garagehouder die ik nu heb gecharterd plausibel? Zou dat het kunnen zijn? Ben zelf geen techneut. :)

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: ma 10 jul 2017 - 19:20:28
door Doornekamp33
Ik ga uit van je verhaal dat er ijzervijzel in de olie zit, dus dan zou het kunnen kloppen, maar ook dat er ergens anders iets niet goed gaat, dat kun je eigenlijk alleen zien als je de pomp loshaalt.

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: ma 10 jul 2017 - 21:35:46
door steven_vanheukelom
Welke motor ligt er in? En is de oliedruk als eens extern gecontroleerd? Dus met een manometer?

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: ma 10 jul 2017 - 23:18:23
door 307convertible
Het is een motor met een binnenfilter denk ik. De O ringen waarmee het huis tegen het blok aangeschroeft zit zijn vervangen, en dit is gedaan met vloeibare pakking.

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: di 11 jul 2017 - 08:06:45
door Frituurman
Oliedruk was gemeten en inderdaad te laag. De auto heeft een 1.6 16V (109Pk) motor er in liggen.

Maar lang verhaal kort: nieuwe oliepomp zou het probleem dus sowieso moeten oplossen dus? Oliepomp kost me ca. 130 excl. En daarnaast nog arbeidsloon natuurlijk.

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: di 11 jul 2017 - 12:18:29
door Doornekamp33
Als er niet meer kapot is door de lage oliedruk wel.

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: wo 12 jul 2017 - 11:03:05
door Frituurman
Motorisch maakt het beestje nog geen gekke geluiden (en dat zou volgens mij wel moeten als er wat kapot gaat), dus het lijkt nog relatief goed allemaal. Bedankt voor de input. Vrijdag komt de nieuwe pomp er in. Hoop dat daarmee de kous nu eindelijk af is.

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: vr 14 jul 2017 - 15:41:42
door gehannes
ben wel benieuwd hoeveel bar die stationair draait, kan me het eigenlijk niet voorstellen maar alles is mogelijk natuurlijk

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: wo 30 jan 2019 - 15:10:59
door Frituurman
Nou.. Terug van weggeweest. Nadat de oliepomp was vervangen, was het probleem inderdaad opgelost. Inmiddels is het probleem echter terug. En dat nog wel tijdens een weekendje weg naar Noord-Holland. Laatste deel van de rit kreeg ik de storing weer terug: Storing in de oliedruk. Zet de motor af.

Nu was het al vrij laat (na 19:00 uur) en we hebben het probleem eerder gehad, dus heb ik er mee doorgereden. Tijdens het rijden bleek dat de melding in beeld kwam op grofweg 2 momenten:

1) Wanneer de motor stationair draait;
2) Wanneer het toerental onder de 1000rpm komt.

De volgende dag (een zaterdag) ben ik naar de dichtstbijzijnde Peugeot-dealer gereden. Er is een hele tijd naar gekeken. Oliefilter is vervangen (was behoorlijk smerig) en het leek in het begin goed. Probleem leek weg. De heren van de dealer hadden een rondje gereden en wilden me bijna melden dat het goed was, maar toen was het er weer; dezelfde melding. Een aanvullende voorwaarde lijkt te zijn dat de motor warmgedraaid moet zijn, voor het probleem optreedt.

Ze hadden helaas verder die dag geen tijd meer en aangezien ik zondagmiddag weer met het gezin naar huis zou rijden, kon ik er verder niets meer aan laten doen. Ik heb uiteindelijk wel te horen gekregen dat zij er wel mee durfden te rijden; de oliedruk was, ook tijdens stationair draaien, goed te noemen.

Zou het nu de oliedruksensor kunnen zijn? Ik ben, sinds de start van de problemen, inmiddels 2 oliedruksensors, 4 filters en 1 oliepomp verder. *zucht* En toch blijf ik maar bij dit wagentje, want hij is zo heerlijk praktisch met 4 kinderen. :)

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: do 31 jan 2019 - 12:59:10
door gehannes
Wat voor merk sensor is er gemonteerd, zoals met de bobine is de peugeot zeer eigenwijs en laat eigenlijk alleen OEM monteren.

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: ma 04 feb 2019 - 16:59:02
door Frituurman
Voor zover ik weet (en heb begrepen) is het een OEM sensor. Maarrrrr.. het lijkt me sowieso raar dat het de sensor zou zijn, omdat, naarmate het toerental hoger wordt, het probleem wegblijft.

Inmiddels (we moeten nog wel rijden e.d.) hebben we het zo erg gehad dat hij het eerst alleen stationair deed, daarna ook bij alles t/m 2000 toeren en daarna zelfs tot 3000 toeren dat de melding bleef gaan.

De ene 'expert' zegt dat het aan de motor ligt en dat dat ding op z'n eind is, maar persoonlijk hoop ik dat dat nog even niet zo is. Het is en blijft een fijne auto; we zijn er nog erg tevreden over. De ander vermoedt weer iets met het filter. :(

Hier verder geen ervaringen mee?

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: di 05 feb 2019 - 13:15:12
door gehannes
ik gebruikte voornamelijk bosch/mann en af en toe purflux ( OEM )
maar nooit problemen.

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: wo 06 mar 2019 - 09:10:30
door Frituurman
Er is een OEM oliesensor geplaatst nu en het probleem treed al weer enkele weken niet meer op. Oliedruk was vooraf ook goed doorgemeten, waardoor het evident werd dat er géén probleem met de oliedruk was. Hopelijk houdt het wagentje het dit jaar nog even zo vol en dan kunnen we op naar een 'nieuwe'(re) wagen. :)

Re: Storing in de oliedruk

Geplaatst: wo 06 mar 2019 - 20:28:47
door steven_vanheukelom
Fingers crossed. 8)

Re: Storing in de oliedruk bij (te)laag stationair

Geplaatst: di 15 sep 2020 - 13:50:23
door DW307
Geachte allen,
Ik ben Dennis en rijdt al weer een aantal jaar met plezier en zonder al te veel problemen in een 307 break 1,4 met motorcode 1PT6-ET3J4.
Ik heb hetzelfde als de topic starter, melding oliedruk te laag bij goed warme motor bij stationair. Dit alles is ook ontstaan na het verhelpen van een bekend probleem van olielekkage bij de koppakking op de rechter hoek. Of puur toeval.
Wat mij opvalt is dat het komt bij een val in toerental bij stationair van onder 800rpm. Wat naar mijn idee niet hoort. Dus zit het probleem volgens mij in toerental bewaking c.q. foute motor gegevens aan de ECU. Kan iemand mij helpen? Verder doet de auto het prima, er staat +/- 170.000 km op de teller.